Op woensdag 2 november jl. was de aftrap van de eerste Masterclass Medisch Leiderschap uit de reeks van drie, met als thema: “Maatschappelijk leiderschap: Van visie naar impact”.

masterclass 2 11 2016 platform medisch leiderschap

Peter de Groof, huisarts en één van de initiatiefnemers van de beweging “Het roer moet om”. Hij vertelde gepassioneerd het verhaal hoe zij als groep professionals uit hun comfortzone kwamen en het systeem bottom-up aanpakten. Van ‘Casa Nostra initiatief’ naar kleine organisatie en in mum van tijd met minister Schippers aan tafel om de gezondheidszorg ècht een stukje beter te maken..!  Hij spoorde vooral ook jonge artsen aan om met een kleine groep gelijkgestemden een beweging in gang te zetten: dat is van visie naar impact @work!
Nieuwsgierig naar meer? Ook uit je comfortzone komen en ècht verschil maken? Kom naar het nationaal zorgdebat dat mede georganiseerd wordt door hen op 16 januari in Carré of check de website van www.hetroermoetom.nu.

Deel twee van de Masterclass stond in het teken van ondernemerschap. Kan dat dan, als dokter een echte ondernemer worden? Hoe doe je dat dan zonder business opleiding? We leerden dat wij dokters eigenlijk allemaal al ondernemend zijn.
Emile Flinkenflögel en Maarten Smit vertelden hoe zij de stap van dokter naar ondernemer maakten en onder andere het bedrijf Me-doc opzetten (artsen detachering). Ze lieten zien dat we als arts in theorie al heel ondernemend worden opgeleid. Proactief vragen stellen, luisteren, onderzoeken en richting bepalen liggen aan de basis van ondernemerschap: het begint allemaal met de “why?”.
Als je vragen hebt over hoe je onderneming op zet, zo luidt hun advies: gebruik de tools die je al hebt zoals het internet en je netwerk. Wil je op weg geholpen worden? Gebruik dan bijvoorbeeld ‘de creatiespiraal’ en onderschat vooral niet wat je al kan. Zet je tools in voor ondernemerschap: gewoon beginnen, gewoon dòen. En als het niet lukt? Dan kun je altijd nog arts worden..!

De avond werd afgesloten met een interactieve, levendige discussie onder leiding van Sietske Rozie (radioloog en pleitbezorger voor belang van Medisch Leiderschap) als moderator. Genoeg food for thought om over na te discussiëren tijdens de borrel!

Wij van Platform Medisch Leiderschap kijken terug op een geslaagde aftrap.
We zien jullie graag bij de volgende Masterclass op woensdag 1 februari met als thema: “Bestuurlijk leiderschap: Verbinden of bevelen”.

Op de hoogte blijven? Meer informatie over de volgende masterclasses?
Houd de website en social media in de gaten of neem contact met ons op.