Na maandenlange voorbereiding was het op 10 oktober 2018 dan eindelijk zo ver: de eerste masterclass 2018. Georganiseerd door een enthousiaste commissie, namens het Platform Medisch Leiderschap. Het thema: financiën in de gezondheidszorg, met als prikkelende subtitel: ‘Geld of een leven’. Dat beloofde wat! Bij dit thema een passende locatie: het kantoor van ABN AMRO op de Zuid-as. Een prachtige locatie met een heerlijk Italiaans buffet, inclusief tiramisu toe!

De avond werd geleid door moderator Maarten Smit, die zorgde voor interactie, veel ruimte liet voor vragen vanuit het publiek en zelf ook enkele prikkelende opmerkingen plaatste. Carina Hilders (voorzitter Raad van Bestuur Reinier de Graaf Groep) sprak over de financiën vanuit het oogpunt van de Raad van bestuur. Aan bod kwam hoe zij zich nog dagelijks verbaast over haar functie als voorzitter en bovendien werd ze bevraagd door het publiek hoe zij impopulaire besluiten maakt en hier draagvlak voor weet te vinden bij de specialisten in het ziekenhuis. Een boeiende balans!

 

Carina Hilders werd opgevolgd door ‘kop van jut’, zoals Jacqueline Zwaap (Zorginstituut) zichzelf introduceerde. Namens het Zorginstituut is zij verantwoordelijk voor wat er in de basisverzekering valt (en wat niet).  Zij vertelde hoe deze moeilijke besluiten, die regelmatig tot heftige publieke discussies kunnen leiden, tot stand komen. Een lastige functie, maar in tijden van veel dure medicatie wel een hele belangrijke rol.

 

Om de zorgkosten van dure medicatie enigszins te temperen heeft Marleen Kemper (apotheker Amsterdam UMC) het heft in eigen handen genomen. Zij vertelde hoe ze besloot een medicijn magistraal te bereiden voor ongeveer  € 20.000,- per patiënt per jaar, in plaats van € 200.000,-  die de farmaceut vroeg. Marleen Kemper vertelde over de aanzienlijke voorbereidingen die de ontwikkeling en productie heeft gekost, maar nog meer over de ervaringen met en de twijfels van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd die (na een tip) plotseling op de stoep stond. De macht van de farmaceut? Of toch de inspectie gericht op kwaliteit? In elk geval geven alle patiënten warme steunbetuigingen.

 

De avond werd afgesloten door Anja van Balen, sector banker healthcare bij ABN AMRO. Zij legde de vinger op de zere plek en toonde aan dat wij als zorgprofessionals nog veel hebben te leren over geld. Een korte quiz met het publiek, toonde aan dat er weinig tot geen idee bestaat van de gemiddelde begroting van een perifeer, topklinisch of academisch ziekenhuis. Ze sloot af met een goed bericht: de Green Deal ‘Duurzame zorg voor een gezonde toekomst’ was die dag ondertekend door vele partijen uit de zorgsector. Hierbij nemen de banken als financier hun rol op zich, ook met het oog op de klimaatdoelstellingen.

 

Na afloop was het, onder muzikale begeleiding van Karel Sleurink op een prachtige vleugel, tijd voor een borrel. De opgedane kennis werd besproken met andere deelnemers, met de sprekers of de organisatie. De tap stond open, happen waren er voldoende en voer voor discussie uiteraard ook. We moesten de laatsten echt weg sturen, voordat de beveiliging het pand op slot zou gooien. Wij kijken met trots terug op een avond met interessante en persoonlijke verhalen die goed op elkaar aansloten in een goede sfeer!

Geef je hier op voor de laatste masterclass.